vrijdag 13 juni 2014

Bij Bakker Wim Van Der Bracht

Ons bezoek aan de was fenomenaal!
We werden ontvangen als prinsen en prinsessen en leerden heel wat bij!
Kijk snel even mee!
 
We hebben het hele proces van 'een brood bakken' mogen volgen:
 
Natuurlijk zijn we gestart met het afwegen van de ingrediënten
bloem, boter, gist, zout en water.



 Er zijn verschillende soorten bloem, hier zie je bloem voor volkorenbrood en bloem voor wit brood.







De bloem gaat, met grote zakken, direct in de kneedmachine.
Daarna het zout afwegen.



De boter afwegen.

 Ook gist wegen we af. Wim laat ons zien dat je gist en zout niet samen mag toevoegen want je ziet zo hoe de gist krimpt en er een plasje water ontstaat.






Het water komt rechtstreeks in de kneedmachine.
En nu kan het kneden beginnen.

De 2 kneders hebben een verschillende beweging, de achterste gaat op en neer, goed voor wit brood.
De andere heeft een draaibeweging en is voor het volkorenbrood en deeg voor sandwiches enz.






Als de kneedmachine klaar is, controleert Wim of het deeg wel goed is.
Daarna wordt het afgewogen.
Wim controleert snel of het wel perfect is zoals hij het wil.










Van de afweeg-machine gaat het rechtstreeks naar een 'bol'-machine.
Het deeg wordt een eerste keer gekneed en uit de machine komen mooie bolletjes deeg.









 Wim kneedt het deeg nog eens met de hand en legt ze dan op de rijsmatten.



De kar met de broden wordt in de rijs-oven gezet.








Als de broden lang genoeg gerezen zijn, snijdt Wim een kruis (met een mesje) in de bollen volkorendeeg. Hij bestrooit het deeg ook met bloem.

 

Bij het deeg van de witte broden worden gaatjes geprikt.






Daarna wordt plaat per plaat in de over geschoven. Ook voor het bakken zijn er 2 ovens, de volkorenbroodjes gaan in een draai-oven, de witte broden gaan in een platte oven.
Als de broodjes klaar zijn, haalt Wim ze uit de oven. Even controleren door op de onderkant te tokkelen en.....  laten afkoelen ;)
Tijdens het rijzen laat Wim ons zien hoe je pistoletjes snel kan maken.
Op de oranje plaat leg je het deeg.
 Even in de machine en... Voila!
Allemaal mooie bolletjes.

Met deze bolletje kan je dan ook sandwiches of piccolo's  kneden.
 
 
 Zoals ik al zei, we werden verwent als prinsen en prinsessen:
Iedereen kreeg heerlijke eclairs en een fris drankje van Hilde.
 
 
We hebben dus alle stappen geleerd en tijdens het bakken, konden we natuurlijk zelf een broodje kopen in de winkel.

















We kunnen alleen maar dank u zeggen voor de prachtige voormiddag.

We houden de mooiste foto als laatste:
Bakker Wim gepassioneerd bezig met 'zijn' brood, nogal logisch dat het zo lekker is:

Dank u!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten